hits

Nietzsche og monstre

I en kommentar til min blogg om bruken av ordet monster, fikk jeg en kommentar fra en av mine venninner. Hun siterte filosofen David Nietzsche. Jeg tar meg den frihet å oversette det til norsk:

"Den som jakter på monstre må ta seg i vare for at en i sin søken ikke selv blir et monster"

Det er jo tydelig her at Nietzsche her ikke skriver om fantasifulle figurer med horn eller hoggtenner. Han tenker nok på monstre med menneskelige trekk og kanskje helst på monstrene inni oss.

Da jeg fikk denne kommentaren, så tenkte jeg at den kanskje var litt overdrevet i forhold til diskusjonen om det er greit å kalle overgripere for monster. 

Men, jeg har også fått noen andre kommentarer som gjør at jeg er svært glad for Nietzsche-sitatet., og at det er viktig å passe seg for å hå over grenser. Noen kommentarer har fått meg til å forstå at noen allerede har gått over grensen fra å være menneske til å bli et monster i sin søken etter å finne og definere monstre. Dette er kommentarer som får meg til å føle et kaldt gufs fra fortiden, der en plasserte visse egenskaper hos bestemte folkegrupper, egenskaper som gjorde dem til en folkefiende. Fortsatt finnes det altså mennesker som mener at bestemte grupper mennesker kan beskyldes for å være misbrukere og pedofile.

La oss bare håpe at det ikke er for mange slike, og la oss huske på Nietzsche ord:

"Den som jakter på monstre må ta seg i vare for at en i sin søken ikke selv blir et monster".

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

sommerfugltanker

sommerfugltanker

73, Nannestad

Pensjonist med skrivekløe. Har levd av å skrive i mange år og er avhengig av å skrive. Skrev for noe år siden boka "Snakk deg glad". Den ble utgitt på eget forlag og solgt i 1400 eksemplarer. Bra det faktisk, men ønsker å videregi noe av innholdet til mange flere. I alle år, helt siden jeg var 14 år, har jeg malt bilder, og det er fortsatt en stor del av meg. Bildene mine ønsker jeg også å dele.

Kategorier

Arkiv